Dieta w walce ze stresem - na co zwracać...
HORMONY STRESU
Stres to nie tylko emocje, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Jest on także dla organizmu nadmiernym wysiłkiem fizycznym stymulującym wydzielanie dwóch hormonów stresu: adrenaliny oraz kortyzolu. Organizm odczytuje to jako sytuację zagrożenia, przez co przejściowo wzrasta nasza wydolność fizyczna, umysłowa oraz jesteśmy mniej wrażliwi na ból. Jednak jeśli jesteśmy w stresie praktycznie stale, to nasz organizm traci swoje zdolności do tego, aby nas przed nim bronić. A my zaczynamy czuć wyczerpanie i permanentne zmęczenie. Dodatkowo tzw. stres oksydacyjny zwany inaczej stresem tlenowym powoduje nadmierne powstawanie wolnych rodników, co może powodować miażdżyce, raka oraz przyczynia się do przedwczesnego starzenia.
JAK DIETA MOŻE WPŁYNĄĆ NA STRES?
Na szczęście komponując nasz codzienny jadłospis, możemy zadbać o to, by zawierał on składniki łagodzące skutki stresu, poprawiające nie tylko nasze samopoczucie, ale i zdrowie nadszarpnięte nerwami.
DIETA ANTYSTRESOWA
wspomaga układ nerwowy, łagodzi objawy lęku oraz niepokoju, zmniejsza poziom kortyzolu oraz adrenaliny, znacząco podnosi poziom serotoniny – która nas uspokaja i działa antydepresyjnie, obniża ciśnienie naszej krwi, wspomaga układ odpornościowy, wpływa na ogólne rozluźnienie mięśni.
Dodaj komentarz