• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Zdrowe odżywianie

Wpisy będą wstawiane co tydzień o różnych dietach na świecie.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

domowe słodycze

Chlebek marchewkowo-cukiniowy z jabłkiem

Składniki:

-1 kostka rozpuszczonego masła                                               - 2 szklanki startej marchewki

- 1,5 szklanki cukru pudru                                                        - 1 szklanka startej cukini

- 3 jajka                                                                                  - 1 szklanka pokrojonego i obranego w kostkę jabłka

- 1/4 szklanki soku pomarańczowego                                         - pół szklanki posiekanych orzechów

- łyżka ekstraktu waniliowego                                                    - 1/2 łyżeczki soli

- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej                                   - 1 łyżeczka cynamonu

- szczypta zmielonego goździka i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Zaczęłam od starcia marchewki i cukinii. Cukinia puszcza dużo soku, więc trzeba ją dość mocno odsączyć. Na tym etapie możemy też obrać i pokroić w kostkę jabłko. W jednej misce zmiksowałam razem masło i cukier puder . Po wymieszaniu ich dodałam do tego jajka, sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy. 

W drugiej misce wymieszałam pozostałe suche składniki (mąka, przyprawy, proszek do pieczenia) i zmiksowałam je z mokrymi. 

 

Do tego dodałam posiekane orzechy, cukinię, jabłko i marchewkę. Wymieszałam to wszystko razem i wyłożyłam do foremek (jedna na chlebek, plus jeszcze ok. 6 foremek na muffunki, bo ciasta wyszło sporo). Upiekłam w 180 stopniach ok. 55 minut ( do suchego patyczka) (muffinki wyjęłam po ok. 25 minutach).

30 października 2019   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Invicta5 | Blogi