Najważniejsze składniki odżywcze
WODA - jest podstawowym składnikiem odżywczym.Średnie dzienne zapotrzebowanie na wodę to ok 2l dziennie (wzrasta podczas aktywności fizycznej i wzrostu temperatury).
BIAŁKA - są podstawowym składnikiem budulcowym organizmu, ale są też jednym ze źródeł energii dla organizmu.Pełnowartościowe białko znajduje się przede wszystkim w mleku, mięsie i jajach. Inne źródła białka to zboża oraz nasiona roślin strączkowych.
TŁUSZCZE - są źródłem kwasów tłuszczowych. Źródła tłuszczów: zwierzęcych (śmietana, sery żółte, sery dojrzewające, sery twarogowe, żółtka jaj, mięso, wędliny, ryby), roślinnych (oleje, awokado, oliwki, orzechy). Źródła NNKT to: tłuste ryby (np. makrela, łosoś, sardynka, śledź, dorsz, tuńczyk), nasiona, kukurydza, orzechy, oleje jadalne (np. sezamowy, słonecznikowy, z wiesiołka, z ogórecznika, z kiełków pszenicy, lniany, rzepakowy).
WĘGLOWODANY - pełnią rolę energetyczną, czyli stanowią podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Źródła węglowodanów to: produkty zbożowe, najlepiej jeśli będą to produkty pełnoziarniste z tzw. grubego przemiału (np. mąka, kasza, ryż, płatki owsiane, makaron), owoce, warzywa (m.in. ziemniaki), suszone owoce, nasiona strączkowe suche, orzechy, mleko, napoje mleczne, cukier rafinowany (używany do słodzenia), miód.
WITAMINY - pełnią rolę regulacyjną w organizmie oraz uczestniczą w funkcji budulcowej (wspomagająco). Wyróżnia się: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K i witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, H, C, kwas foliowy.
SKŁADNIKI MINERALNE - w organizmie pełnią rolę regulacyjną oraz wspomagająco uczestniczą w funkcji budulcowej. Najważniejsze minerały to: makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, chlor, fosfor) i mikroelementy (żelazo, cynk, miedź, jod, mangan, molibden, fluor, chrom, selen, a także krzem, kobalt i siarka).