domowe słodycze
Chlebek marchewkowo-cukiniowy z jabłkiem
Składniki:
-1 kostka rozpuszczonego masła - 2 szklanki startej marchewki
- 1,5 szklanki cukru pudru - 1 szklanka startej cukini
- 3 jajka - 1 szklanka pokrojonego i obranego w kostkę jabłka
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego - pół szklanki posiekanych orzechów
- łyżka ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta zmielonego goździka i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Zaczęłam od starcia marchewki i cukinii. Cukinia puszcza dużo soku, więc trzeba ją dość mocno odsączyć. Na tym etapie możemy też obrać i pokroić w kostkę jabłko. W jednej misce zmiksowałam razem masło i cukier puder . Po wymieszaniu ich dodałam do tego jajka, sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy.
W drugiej misce wymieszałam pozostałe suche składniki (mąka, przyprawy, proszek do pieczenia) i zmiksowałam je z mokrymi.
Do tego dodałam posiekane orzechy, cukinię, jabłko i marchewkę. Wymieszałam to wszystko razem i wyłożyłam do foremek (jedna na chlebek, plus jeszcze ok. 6 foremek na muffunki, bo ciasta wyszło sporo). Upiekłam w 180 stopniach ok. 55 minut ( do suchego patyczka) (muffinki wyjęłam po ok. 25 minutach).